Pedepse majorate pentru infracțiuni comise în timpul stării de urgență

Potrivit codului penal, ”săvârșirea infracțiunii de către o persoană care a profitat de situația prilejuită de o calamitate, de starea de asediu sau de starea de urgență” , constituie o circumstanță agravantă.

De asemenea,  “orice infracţiune săvârşită împotriva unei persoane vulnerabile (bolnave) poate fi pedepsită în regim agravat“ .

Efectele circumstanțelor agravante

”În cazul în care există circumstanțe agravante, se poate aplica o pedeapsă până la maximul special. Dacă maximul special este neîndestulător, în cazul închisorii se poate adăuga un spor până la 2 ani, care nu poate depăși o treime din acest maxim, iar în cazul amenzii se poate aplica un spor de cel mult o treime din maximul special.” (art. 78 Cod pen.)

Ministerul Justiției a demarat, astăzi, campania de informare cu privire la pedepsele aplicabile în cazul infracțiunilor săvârșite în timpul stării de urgență, denumită “Toleranță zero față de infracțiuni” (www.just.ro)

Astfel, ”Transmiterea, prin orice mijloace, a unei boli infectocontagioase de către o persoană care știe că suferă de această boală, dacă s-a produs moartea unei persoane, se pedepsește cu un maximum de 17 ani închisoare” .

Totodată, dacă infractorul profită starea de urgenţă şi săvârşeşte un furt calificat prin violare de domiciliu sau sediu profesional, legislaţia prevede o pedeapsă de maximum 9 ani de închisoare.

Tâlhăria calificată săvârșită prin folosirea unei arme ori de substanțe explozive sau paralizante, care a avut ca urmare vătămarea corporală sau moartea victimei, dacă infractorul a profitat de starea vădită de vulnerabilitate a persoanei vătămate, datorată stării de sănătate (cum este boala COVID-19), se pedepseste, in functie de ipoteza, cu un maximum 12, 14 ori 20 de ani inchisoare.

Intrarea sau ieșirea din țară prin trecerea ilegală a frontierei de stat a României constituie infracțiunea de trecere frauduloasă a frontierei de stat și se poate ajunge la o pedeapsă de maximum 7 ani, în varianta agravantă.

În același timp, având în vedere că deplasarea (la locul de munca,, cumpărături, etc.) se face după completarea unei declarații pe propria răspundere, care să poată fi arătată autorităților, în caz de control, persoanele care mint în declarațiile scrise pot răspunde penal și pentru infracțiunea de fals în declarații.

Pin It on Pinterest

Share This