Înalta Curte de Casație și Justiție, a tranșat o problemă, amplu dezbătută în perioada alegerilor locale. Conform Decizia nr.1 în dosarul nr. 2846/1/2020, pronunțată de Completul pentru soluţionarea recursurilor în interesul legii- intervine încetarea de drept a mandatului de primar, chiar dacă acesta este ulterior mandatului în cursul căruia a fost constatată starea de incompatibilitate printr-un raport de evaluare întocmit de Agenţia Naţională de Integritate, a cărui legalitate a fost stabilită printr-o hotărâre judecătorească, rămasă definitivă.

Astfel, primarii își pierd funcția chiar dacă s-a constatat starea de incompatibilitate în cursul altui mandat.

În perioada ce a precedat alegerile, Agenția Națională de Integritate a semnalat în repetate rânduri că posibilitatea de a candida pentru altă funcție decât cea în care alesul local a fost găsit incompatibil, încalcă esența legii privitoare la sancționarea incompatibilității.

Comunicatul ÎCCJ poate fi consultat pe pagina instanței https://www.scj.ro/1538/5489/Comunicate-privind-deciziile-pronuntate-in-recurs-in-interesul-legii-in-cadrul-Completurilor-pentru-/Comunicat-privind-decizia-pronuntata-in-recurs-in-interesul-legii-in-sedinta-din-18-ianuarie-2021

Av. Monica Mihaela Iosub

Av. Andrei Nica

Pin It on Pinterest

Share This