Cauzele producerii unui accident pot fi multiple și de cele mai multe ori nu reprezintă procedura unui caz penal. Fie ca este vorba de nerespectarea unei conduite specifice la volan, neatentie, oboseala sau viteză, acestea nu sunt toate încadrate în categoria cazurilor penale.
Majoritatea dosarelor penale sunt de conducere sub influența alcoolului/substanțelor psihoactive, conducere fără permis sau cu permisul suspendat și vătămări.
Codul penal este destul de strict în privința celor care comit infracțiuni la volan, iar pedepsele sunt destul de aspre. De exemplu, la data de 7 iulie 2023 a fost promulgată legea prin care șoferii ce produc un accident mortal, sub influența alcoolului, a drogurilor sau au condus fără permis, vor primi pedepse de închisoare cu executare. Noul amendament eliminând astfel posibilitatea ca acești conducători auto să primească suspendarea executării pedepsei.
Accidentele rutiere sunt frecvente în ultimul timp, fapt pentru care există și multe situații de cazuri penale în urma vătămării corpoale a uneia sau a mai multor victime. Cel mai adesea se întocmeste dosar penal, în urma unui accident rutier care este soldat cu victime colaterale sau decese, iar una dintre infracțiunile pe care oamenii nu știu cum să le abordeze este infracțiunea de părăsirea locului accidentului.
Dacă se întâmplă să avem un accident rutier, iar victima spune că nu are nicio problemă și ne sugerează procedura amiabilă, sfatul meu este să sunați totuși la poliție în cazul în care aveți o suspiciune că victima s-a lovit, chiar dacă pe moment aceasta spune că nu are nimic. Apelurile adresate serviciului de urgență sunt înregistrate și vor putea fi folosite la dosarul penal ca și probă, în cazul în care victima depune ulterior o plângere penală.
Legea ne spune că atunci când sunt doar pagube materiale, este obligatoriu să mutăm autovehiculul în afara părții carosabile, în schimb dacă există suspiciunea că cineva a suferit vătămări, atunci e mai bine să sunăm la poliție și să nu mutăm autovehiculele sau să înlăturăm vreo urmă.
Întâlnim frecvent în practică situații în care victima spune că nu a suferit leziuni și se încheie constatarea amiabilă, iar părțile implicate părăsesc locul accidentului. După câteva zile, victima resimte dureri și la sfatul familiei sau chiar a unui avocat, se prezintă la medicina legală și obține un certificat medico-legal cu scopul de a obține anumite sume de bani de la conducătorul auto și/sau de la asiguratorul persoanei vinovate de accident.
În această situație, poliția întocmește un dosar penal și efectuează cercetări cu privire la infracțiunea de părăsirea locului accidentului. Particularitatea infracțiunii de părăsirea locului accidentului este accea că, pe parcursul cercetărilor, persoana vizată rămâne fără permis de conducere și nu i se eliberează dovada înlocuitoare cu drept de circulație, iar de cele mai multe ori cercetările ajung să dureze și doi ani de zile.
În cazul situatiei nefericite a accidentelor rutiere ce se soldeaza cu acuzarea dumneavoastra și întocmirea unui dosar penal, aveți dreptul să vă aparați si să apelati la un avocat astfel încât dosarul să se încheie favorabil și într-un termen cât mai scurt. Ca sfat general, la orice dosar penal, e bine să nu dați nicio declarație fără să vă consultați înainte cu un avocat. De foarte multe ori sunt situații când puteți să nu spuneți nimic și e mai bine să faceți acest lucru. În acest sens, vă recomand să cititi și articolul despre dreptul la tăcere: https://avocatneamt.com/dreptul-la-tacere/
Prin urmare, este recomandabil să folosiți toate mijloacele de apărare pe care legea vi le oferă și pe care un avocat specializat în dosarele penale vi le poate prezenta.
A
Comentarii recente