Pentru țara noastră, documentul oficial prin care se atestă vaccinarea anti SARS-CoV-2 este adeverința de vaccinare, document care se eliberează pentru fiecare persoană vaccinată, în scris, de fiecare centru de vaccinare și care poate fi descărcat și electronic.

Documentul este emis de Institutul Național de Sănătate Publică, astfel, adeverința de vaccinare este un înscris oficial.

În România, falsificarea unui document atrage consecințe penale. Cei care își falsifică adeverința de vaccinare săvârșesc infracțiunea de fals material în înscrisuri oficiale care se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani, iar tentativa se pedepsește.

Falsul material în înscrisuri oficiale constă în falsificarea unui înscris oficial (inclusiv a copiilor legalizate ale acestuia), prin contrafacerea (imitarea) scrierii ori a subscrierii sau prin alterarea lui în orice mod (ștergeri, adăugiri etc.), dacă înscrisul oficial falsificat este de natură să producă consecințe juridice.

Nu este necesară pentru săvârșirea infracțiunii și folosirea înscrisului oficial falsificat. În ipoteza în care cel care a falsificat înscrisul oficial îl și folosește, se va reține concursul real între infracțiunea de fals material în înscrisuri oficiale și uzul de fals.

Codul penal sancționează uzul de fals cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă (penală, nu contravențională), când înscrisul este oficial, cum e cazul adeverinței de vaccinare. Dacă falsul a fost făcut de altcineva, cel care s-a folosit de adeverința falsă va răspunde doar pentru uz de fals. 

Este mai gravă comiterea falsului material în înscrisuri oficiale de un fucționar public aflat în exercițiul atribuțiilor de serviciu, care se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

Pin It on Pinterest

Share This