Ce este criptomoneda ?

Reglementarea criptomonedei este dată de către legislația europeană. Astfel, Directiva (UE) 2019/713 care stabileşte instrumentele de plată fără numerar, instrumentele de plată electronice, monedele electronice şi monedele virtuale stabileste ca definiție a criptomenedei sau a monedei virtuale ca fiind:

(d)„monedă virtuală” înseamnă o reprezentare digitală de valoare care nu este emisă sau garantată de o bancă centrală sau de o autoritate publică, nu este în mod obligatoriu legată de o monedă instituită legal și nu deține statutul legal de monedă sau de bani, dar este acceptată de către persoane fizice sau juridice ca mijloc de schimb și poate fi transferată, stocată și tranzacționată în mod electronic;

Care este reglementarea legală a criptomonedelor în România?

În România, veniturile obținute din criptomonede au fost reglementate din anul 2019. Legea nr. 30/2019 pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 25/2018 a introdus aceste schimbări în Codul fiscal și Codul de procedură fiscală referitoare la impozitarea veniturilor din transferul de monedă virtuală și la alte contribuții de plată. La data de 17.12.2021 ANAF a publicat o broșură privind tratamentul fiscal al veniturilor realizate de persoanele fizice din transferul de monedă virtuală.

Cum se impozitează veniturile obținute din criptomonede?

Câştigurile obţinute din tranzacţionarea de bitcoin, ethereum, egold sau alte criptomonede vin cu obligaţia anuală de a plăti impozit şi contribuţii, acolo unde este cazul, legislaţia fiscală în vigoare aplicându-se pentru persoanele fizice rezidente în România.

Impozitul pe venit se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra câștigului realizat, reprezentând acea diferență între prețul de vânzare și prețul de achiziție, inclusiv costurile directe aferente tranzacției. 

Atentie! Comisioanele plătite pentru a tranzacționa moneda virtuală sunt DEDUCTIBILE!

Cod fiscal – Cheltuieli
(1) Pentru determinarea rezultatului fiscal sunt considerate cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate în scopul desfăşurării activităţii economice, inclusiv cele reglementate prin acte normative în vigoare, precum şi taxele de înscriere, cotizaţiile şi contribuţiile datorate către camerele de comerţ şi industrie, organizaţiile patronale şi organizaţiile sindicale.

Contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) este obligatorie?

CASS se plătește DOAR în anumite condiții, respectiv de către cei care estimează pentru anul curent venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din asocierea cu o persoana juridica, venituri din activități agricole, venituri din investitii și venituri din alte surse a caror valoare cumulată este cel putin egală cu 12 salarii minime brute pe țară.

Ce se întâmplă dacă nu se declară veniturile din criptomende?

Nerespectarea obligației de a declara veniturile și de a le plăti poate constitui contravenție sau infracțiune, după caz:

Constituie infractiuni de evaziune fiscală și se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 8 ani şi interzicerea unor drepturi sau cu amendă urmatoarele fapte savârşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale:

  • ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile;
  • omisiunea, în tot sau în parte, a evidențierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operațiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate ;

De asemenea, art. 250^1 din Codul penal, vorbeste despre operațiunile ilegale cu instrumete de plată fără numerar și evident că aici sunt incluse si plățile cu cardul, dar mai cu seamă, acest nou articol a fost adaugat în Codul penal ca răspuns la infracțiunile cu criptomonede.

Pin It on Pinterest

Share This